Dit portaal is primair bedoeld om bevoegd gezag (gemeenten en provincie) en initiatiefnemers/ projectontwikkelaars in de provincie Noord-Brabant te helpen om gezondheid een plekje te geven in ruimtelijke ontwikkelingen. Maar ook andere partijen kunnen hier inspiratie uit halen, zoals omgevingsdiensten en bewoners.
Door toepassing van dit portaal geef je als gemeente of provincie invulling aan de hernieuwde wettelijke taak om gezondheid mee te wegen in elke ruimtelijke ontwikkeling. Neem de toepassing van het portaal daarom op in de procedures rond vergunningen (de intake- en omgevingstafel) en projecten. Al bij het eerste contact met initiatiefnemers/ projectontwikkelaars kun je hen wijzen op het portaal; vraag dan om de gezondheidsadviezen te betrekken in het plan dat ze daarna indienen. De casemanager kan ook zelf het portaal raadplegen om te bezien of inderdaad aan gezondheidskansen is gedacht. Zo nee, ga daarover dan in gesprek met de initiatiefnemer/ projectontwikkelaar en bekijk samen of er nog verbetering mogelijk is. Is het initiatief groot (bijv. nieuwbouwwijk) of een complex (bijv. veel bezorgdheid of onduidelijke invloed op gezondheid), benader dan de GGD voor maatwerkadvies.
Omgevingsdiensten hebben (veelal) gedelegeerde taken van gemeenten en provincie op het vlak van Vergunningverlening Toezicht en Handhaving (VTH) en/of een adviesrol voor ruimtelijke ontwikkelingen en milieu. Zij kunnen de gemeenten/ provincie (bevoegd gezag) ondersteunen in hun nieuwe verantwoordelijkheden rondom gezondheid, bijvoorbeeld door op het juiste moment te verwijzen naar dit portaal voor standaardadviezen, of naar de GGD voor maatwerkadviezen. Daarnaast is het wenselijk dat zij benoemen dat de wettelijke normen waar zij aan (moeten) toetsen bij vergunningverlening niet gelijk zijn aan gezondheidskundige advieswaarden; dat helpt bij bewustwording van bevoegd gezag dat er ruimte is voor verdere verbetering, bijvoorbeeld bij het opstellen van toekomstig beleid.
Bij sommige ruimtelijke ontwikkelingen kunnen bewoners meedenken (‘participeren’). Bewoners kunnen dit portaal raadplegen om te zien hoe gezondheid meegenomen is of kan worden in het initiatief.
Tip: plaats een link naar dit portaal op de gemeentelijke website, zodat initiatiefnemers en bewoners het gemakkelijker kunnen vinden.