Aantrekkelijke plekken in de buitenruimte bieden mensen gelegenheid te ontmoeten, ontspannen, bewegen en gezond te genieten. Dit kan bijdragen aan meer beweging, een gezond gewicht, minder stress, vermoeidheid en eenzaamheid. Als plekken voldoende groen en water bevatten, worden de positieve effecten op gezondheid vaak nog verder versterkt. Zo bevordert het de sociale cohesie, psychische gezondheid en helpt het om te ontspannen en heeft het een concentratie verhogend effect. Bovendien helpen groen en water tegen hitteoverlast.
Aandachtspunten
- Heb aandacht voor toegankelijkheid voor mensen die slechter ter been zijn, bijvoorbeeld door ook ommetjes/beweegroutes met beperkte omvang te bieden, ‘afsnij’-mogelijkheden te creëren en/ of bankjes langs routes te plaatsen. Pas de richtlijnen toe of win advies in bij een organisatie of adviesbureau gespecialiseerd in toegankelijkheid voor mensen met een beperking
- Maak loop- en fietsroutes ook toegankelijk voor kinderwagens en hulpmiddelen als rollator, handbike, rolstoel, scootmobiel etc.
- Bied voorzieningen om elkaar te ontmoeten, zoals bankjes op pleinen, bij speelplekken en in parken en andere natuurlijke omgevingen, en elementen die als informele zitplaats gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld trappen, brede paaltjes, etc.
- Geef straten en pleinen mooi vorm, bijvoorbeeld vanuit cultureel, historisch of functioneel oogpunt. Denk aan zaken als sfeer, de aanwezigheid van monumenten, mooie gebouwen of kunst, en of men zich verbonden voelt met de plek en/of diens gebruikers. Dit nodigt uit tot bewegen en ontmoeten.
- Zorg voor voldoende groen en water in de omgeving om gezondheid te bevorderen.
- Een vuistregel voor de hoeveelheid groen in een wijk is de 3-30-300 regel: 3 bomen zijn te zien vanuit elke woning; op wijkniveau is er een bladerdek van 30%; niemand woont op meer dan 300 meter afstand van een park of groene ruimte. Belangrijk daarbij is dat bij de keuze van de beplanting rekening gehouden wordt met mogelijke overlast in de vorm van plaagdieren, teken en allergieën. Ga voor een biodiverse plantenkeuze om overlast te beperken.
- Leg (buurt)moestuinen en speeltuinen aan op daarvoor geschikte en onvervuilde grond
- Waterspeeltoestellen en natuurspeelplekken kunnen beweging en spelen stimuleren.
- Zorg voor goede waterkwaliteit bij speelwater, fonteinen en bedriegertjes. Communiceer duidelijk dat dit geen drinkwater is.
De toegevoegde waarde van bovengenoemde adviezen is groter in wijken waar meer mensen met een lagere sociaal economische status wonen. Betrek bij de keuze en uitwerking van het bovenstaande de (beoogde) bewoners en maatschappelijke instanties.