Bij een gezonde leefomgeving ben je zowel binnen als buiten de gevoelige bestemming beschermd tegen negatieve invloeden van o.a. luchtverontreiniging en geluid. En de omgeving is zo ingericht dat je gestimuleerd wordt om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, longziekten, hinder, slaapverstoring, obesitas en eenzaamheid. Het maakt bewoners ook zelfredzamer, zorgt dat ze langer thuis kunnen blijven wonen en voorkomt (overlast)meldingen bij de gemeente. Gezond wonen is dus van levensbelang!
Adviezen
- Kies een gezonde omgeving voor de bouw van woningen of andere gevoelige bestemmingen. Zie hieronder de gezondheidskundige advieswaarden (betrek jouw milieukundige adviseur). Bekijk ook de lokale situatie in de Brabantse Omgevingsscan.
- Blijkt uit analyse van de omgeving dat er mogelijk gezondheidsrisico’s zijn, overweeg dan een andere locatie voor woningbouw. Of ga in gesprek met de GGD over kansen of mitigerende maatregelen op de voorgenomen locatie.
- Als het niet lukt om een “gezonde omgeving voor de bouw van woningen of andere gevoelige bestemming” te vinden: zorg dat elke woning minimaal één aangename en luwe zijde heeft.
- Zorg naast goede isolatie ook voor voldoende en aangename ventilatie in elke woning.
- Geef voorrang aan lopen en fietsen en zorg voor goede OV-ontsluiting.
- Creëer ontmoetingsplekken.
- Creëer functioneel groen en blauw in de omgeving. Dit vanuit klimaatoverwegingen, tegen hitteoverlast en vanwege de kansen om te bewegen, ontmoeten en ontspannen.
- Sta geen houtkachels toe; dit zorgt voor overlast en luchtverontreiniging.
- Informeer omwonenden tijdig en regelmatig over de geplande ontwikkeling. Wijs hen bij gezondheidsvragen op de informatie van GGDleefomgeving.
Tip voor de initiatiefnemer
Hoe vroeger in het proces aan gezondheid wordt gedacht, hoe gemakkelijker (en goedkoper) het is om gezondheid te verwerken in het ontwerp. Dit maakt een initiatief aantrekkelijker en waardevoller en voorkomt bezwaren of procedures.