Het voldoen aan de wettelijke normen betekent niet automatisch dat er geen gezondheidseffecten kunnen optreden. Wettelijke normen zijn namelijk gebaseerd op tal van factoren zoals ook bijvoorbeeld de economische en technische haalbaarheid. Onder de wettelijke normen is dus ook nog gezondheidswinst te behalen. Daarom adviseert de GGD om bij ontwikkelingen, zoals de uitbreiding van een bedrijfsactiviteit of (spoor-)weg, te toetsen aan gezondheidskundige advieswaarden/ streefwaarden.
De omgeving
Belangrijk is ook dat omwonenden worden meegenomen in voorgenomen ontwikkelingen. Dit kan bijvoorbeeld door ze te informeren tijdens een omgevingsdialoog. De GGD adviseert hierbij niet alleen informatie te zenden, maar ook informatie op te halen over waar omwonenden zich zorgen over maken. Door rekening te houden met deze zorgen en hierop te anticiperen, bijvoorbeeld door het stimuleren van het nemen van aanvullende maatregelen, kan een fijnere en gezondere leefomgeving worden gecreëerd en mogelijk langdurige inspraak-/beroepsprocedures voorkomen worden.
Adviezen
- Zorg ervoor dat gevoelige bestemmingen zo min mogelijk overlast ervaren van de activiteit. Zie hieronder de gezondheidskundige advieswaarden (betrek jouw milieukundige adviseur).
- Houd een omgevingsdialoog en neem de uitkomsten mee in een verdere uitwerking van de aanvraag.
- Bekijk ook de lokale situatie in de Brabantse Omgevingsscan. Zo krijg je inzicht hoe inwoners de omgeving nu waarderen. Klik verschillende tegels open voor een totaaloverzicht.
- Zorg voor een goede landschappelijke inpassing van het initiatief.
- Creëer functioneel en biodivers groen en blauw in de omgeving. Dit vanuit klimaatoverwegingen, tegen hitteoverlast en vanwege de kansen om te bewegen, ontmoeten en ontspannen.